Team Coaching: Πότε πρέπει να εκπαιδευτείτε σε αυτό;

Τι είναι Team και τι Group Coaching:

To Team Coaching είναι η εφαρμογή του Coaching σε ομάδες που έχουν ένα κοινό σκοπό και εργάζονται για την επίτευξή του. Συχνά οι όροι Group και Team Coaching χρησιμοποιούνται εναλλακτικά για το ίδιο αντικείμενο ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Το Group Coaching αφορά στο Coaching σε ομάδες με χαλαρότερη συνοχή και χωρίς κοινό σκοπό, δεν είναι δηλαδή ομάδες εργασίας, διοίκησης, ηγεσίας εντός μιας επιχείρησης.

Για παράδειγμα: Για μια ομάδα προσωπικής ανάπτυξης και ενδυνάμωσης με μέλη που έχουν τους δικούς τους στόχους και ρυθμούς, επιλέγουμε τον όρο Group Coaching. Για την ομάδα που ηγείται ενός οργανισμού και κάνει Coaching με σκοπό να επιτύχει τους στόχους της ως ενιαία οντότητα, επιλέγουμε τον όρο Team Coaching.

Ποιες είναι δεξιότητες που χρειάζονται στο Team Coaching;

Το Team Coaching είναι περισσότερο απαιτητικό και πολύπλοκο από το δυαδικό (ατομικό) Coaching. Ο Coach θα πρέπει να έχει τις δεξιότητες ενός επαγγελματία, εμπειρία, και επιπλέον να εκπαιδευτεί στην Συστημική Προσέγγιση, στα Δυναμικά των Ομάδων, σε μοντέλα Ομαδικού Coaching, και σε βασικές αρχές Ηγεσίας. Η πίεση που ασκείται στον coach και οι απαιτήσεις προς το πρόσωπό του, αυξάνονται γεωμετρικά όταν καλείται να παρέχει συνεδρίες σε μια ομάδα. Εαν δηλαδή, η ομάδα αποτελείται από 7 άτομα, η δυνάμεις που ασκούνται εντός της συνεδρία σε σχέση με τις ατομικές, είναι εις την εβδόμη.

Το Team Coaching αποτελεί μετ-εκπαίδευση και εξειδίκευση.

Λόγω της πολυπλοκότητας και των αυξημένων απαιτήσεων, το Team Coaching αποτελεί μια επιλογή εξειδίκευσης που προϋπoθέτει την ολοκλήρωση βασικής εκπαίδευσης 200 ωρών και τουλάχιστον 500 ωρών εμπειρίας σε ατομικές συνεδρίες.

Τι πρέπει να προσέξετε;

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με προγράμματα τα οποία επικαλούνται ότι σας εκπαιδεύουν στο Team Coaching χωρίς να σας ζητούν πρότερη εκπαίδευση και εμπειρία στον κλάδο.

 

People photo created by 8photo – www.freepik.com

Αφήστε μια απάντηση