Become a Coach: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Σε αυτή την σελίδα παρουσιάζουμε σύντομα και απλά, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε ξεκινώντας την σταδιοδρομία σας στο Coaching. Παρακάτω θα βρείτε απαντήσεις στις πιο συχνές και σημαντικές ερωτήσεις. Τις τελευταίες δεκαετίες ο κλάδος του Coaching έχει αναπτυχθεί ραγδαία, προσφέροντας ευκαιρίες σταδιοδρομίας και επιτυχίας τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό. Η ελληνική κοινότητα του Coaching αναπτύσσεται διαρκώς και σήμερα δραστηριοποιούνται πολλοί και καταξιωμένοι επαγγελματίες.

Τι σημαίνει Coaching & τι Coaching Psychology;

Τι είναι το Coaching;

Το Coaching είναι μια διαδικασία εστιασμένη στο αποτέλεσμα που ενθαρρύνει την αυτόνομη μάθηση μέσα από την συνεργατική στοχοθεσία, τον καταιγισμό ιδεών (brainstorming) και τον σχεδιασμό πλάνων (Greene & Grant, 2006). Τo Coaching είναι μια αναστοχαστική διεργασία ανάμεσα σε coaches και coachees η οποία διευκολύνει τη θετική αλλαγή μέσα από τον διαρκή διάλογο με σκοπό την επίτευξη επαγγελματικών και προσωπικών στόχων (Lai, 2014)

Tι είναι η Coaching Ψυχολογία;

Η Coaching Ψυχολογία, εφαρμόζοντας επιστημονικές και έγκυρες μεθόδους, βοηθά τους ανθρώπους που δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, να πετύχουν τους στόχους τους, να αλλάξουν και να εξελιχθούν στη ζωή τους. Ταυτόχρονα, ωστόσο, είναι και ένας ακαδημαϊκός κλάδος που μελετά με επιστημονικό τρόπο τη διεργασία της αλλαγής, της βελτίωσης της απόδοσης και της ευεξίας στην ανθρώπινη ζωή (Grant & Cavanagh, 2007). Είναι η επιστημονική μελέτη των συμπεριφορών, πεποιθήσεων και συναισθημάτων που αναδύονται εντός της coaching πρακτικής με σκοπό την εμβάθυνση της γνώσης και της ενίσχυσης της πρακτικής των επαγγελματιών (Passmore, 2010)

Υπάρχουν εξειδικεύσεις στο Coaching;

Ναι. Μπορείτε να εργαστείτε στο Personal Coaching, Executive Coaching, Business Coaching, Family Coaching, Wellness Coaching. Υπάρχουν πολλές εξειδικεύσεις ωστόσο το Coaching ως μεθοδολογία, τεχνική, μοντέλα, ηθική και δεοντολογία είναι ένα και ενιαίο. Αυτό που αλλάζει είναι με ποιους ανθρώπους εργάζεστε. Εξειδίκευση σημαίνει το κοινό με το οποίο εργάζεστε. 

Ποια είναι η αποστολή ενός Coach;

Τι κάνει ένας Coach;

Ο επαγγελματίας Coach βοηθά τον πελάτη του να σκεφτεί δημιουργικά και αναστοχαστικά πάνω σε όσα επιδιώκει να επιτύχει, να εμπλουτίσει και να αλλάξει την αντίληψή του, να οραματιστεί και να σχεδιάσει πλάνα επίτευξης, να υλοποιήσει βήμα-βήμα τις δράσεις στις οποίες έχει ο ίδιος δεσμευθεί. Το Coaching συμβαίνει μέσα σε δομημένες συνεδρίες.

Τι δεν κάνει ένας Coach;

Ένας επαγγελματίας Coach δεν επιλέγει ποτέ ποιος πρέπει να είναι ο στόχος του πελάτη του, δεν δίδει συμβουλές και λύσεις για κάθε πρόβλημα, δεν κατέχει κάποια μυστική γνώση και συνταγές επιτυχίας που θα μοιραστεί με τον πελάτη του. Ο επαγγελματίας Coach δεν υπερβαίνει τα όρια της πρακτικής του, δεν παρέχει υπηρεσίες ψυχοθεραπείας φορώντας το καπέλο του Coach.

Το προφίλ ενός Coach

Ποιες είναι οι δεξιότητες ενός Coach;

O επαγγελματίας Coach ακούει ενεργά, θέτει αποτελεσματικές ερωτήσεις, διαμορφώνει μία σχέση συμμαχίας και εμπιστοσύνης με τον πελάτη του, βοηθά τον πελάτη του να εμβαθύνει στα ζητήματα που τον ενδιαφέρουν και να θέσει σαφείς στόχους. Εργάζεται πάντοτε σύμφωνα με την ηθική και τη δεοντολογία του κλάδου. 

Πώς θα καταλάβω ότι το Coaching είναι για μένα;

Εάν αγαπάτε τη μάθηση, νιώθετε πληρότητα όταν βοηθάτε τους άλλους, είστε εξοικειωμένοι με τη διαδικασία της αλλαγής, επιθυμείτε να δημιουργήσετε τη δική σας πρακτική – επιχείρηση και να εργάζεστε στους χρόνους σας, αν κάθε νέο project για εσας είναι μια πρόκληση και μια ευκαιρία, τότε το Coaching σας ταιριάζει.

Ποια είναι τα βήματα για να γίνω Coach;

Εκπαίδευση και Πιστοποίηση

Το δεύτερο βήμα για να γίνετε Coach είναι να εκπαιδευτείτε στο Coaching. Η εκπαίδευση οργανώνεται στα επίπεδα του αρχάρου (foundation), του επαγγελματία (practitioner) και του έμπειρου επαγγελματία ή μάστερ (senior practitioner/master). H διαδικασία είναι βιωματική, περιλαμβάνει πρακτική άσκηση και αποσκοπεί στην απόκτηση επάρκειας στις αναγκαίες δεξιότητες ενός επαγγελματία coach. Ολοκληρώνοντας την εκπαίδευσή σας, λαμβάνετε πιστοποίηση Coach. 

Απόκτηση εμπειρίας και Ατομική Διαπίστευση

Αμέσως μετά την εκπαίδευσή σας, χρειάζεται να αποκτήσετε την αναγκαία εμπειρία. Δηλαδή να υλοποιήσετε πολλές συνεδρίες, να λάβετε καθοδήγηση από έναν έμπειρο Coach (εποπτεία, mentoring), να συμμετέχετε σε συνέδρια, ημερίδες, και να συνεχίσετε την μελέτη σας. Η ατομική σας διαπίστευση (accreditation) λαμβάνεται από τους συλλόγους του κλάδου και είναι το επιστέγασμα αυτής της πορείας.

Business Plan και Marketing

Το τέταρτο βήμα περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός business plan. Επιλέξτε την εξειδίκευσή σας και μελετήστε προεκτικά την αγορά. Διαμορφώστε το δικό σας, ξεχωριστό μήνυμα και μοιραστείτε με το κοινό σας την προσέγγισή σας. Κατασκευάστε την ιστοσελίδα σας και χρησιμοποιήστε αποτελεσματικά τα κανάλια προώθησης. Συμβουλευτείτε ειδικούς στο marketing. 

Free Ebook

Ο Χαράλαμπος Πετράς, ιδρυτής και διευθυντής του Athens Coaching Institute, παρουσιάζει έναν πλήρη οδηγό ενημέρωσης και εκπαίδευσης στο coaching που περιλαμβάνει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε ξεκινώντας το ταξίδι σας στον κόσμο του Coaching.

Free Ebook Download

Επικοινωνια