Ποιo είναι το προφίλ των ανθρώπων που γίνονται Coaches;

Στα 12 χρόνια λειτουργίας του Athens Coaching Institute, έχουμε εκπαιδεύσει εκατοντάδες coaches. Σχεδόν όλοι είχαν στόχο να γίνουν επαγγελματίες ή να εφαρμόσουν το coaching στην ήδη υπάρχον εργασιακό τους πλαίσιο. Είναι άνθρωποι που διαπρέπουν στον τομέα τους και το coaching προσφέρει το κατάλληλο πεδίο για να αξιοποιήσουν θετικά, το δυναμικό τους.

Σήμερα, σας παρουσιάζουμε τα 5 χαρακτηριστικά που συναντάμε συχνότερα σε όσους εκπαιδεύονται στο coaching:

Επιθυμούν να αναπτυχθούν, να αλλάξουν.

Κάποιοι βρίσκονται στην φάση που ολοκληρώνουν τον πρώτο κύκλο της επαγγελματικής τους πορείας, διαθέτουν γνώσεις, εμπειρία και δεξιότητες που αποζητούν τρόπο να εκφραστούν. Ταυτόχρονα, αγαπούν την ψυχολογία και επιθυμούν να στρέψουν την καριέρα τους σε ένα πιο ανθρωποκεντρικό αντικείμενο. Κι έτσι, το coaching γίνεται η φυσική συνέχεια στην εξέλιξή τους. Άλλοι, που βρίσκονται τώρα σε φάση επαγγελματικής ανόδου, επιθυμούν να ενισχύσουν τη θέση τους εντάσσοντας το coaching στο προφίλ και το κεφάλαιό τους. Κι αρκετοί νέοι επιστήμονες επιλέγουν απο νωρίς το coaching και επιθυμούν να χτίσουν την καριέρα τους στον κλάδο αυτό.

Αγαπούν τη μάθηση

Για τους coaches, η απόκτηση νέων γνώσεων και δεξιοτήτων λειτουργεί σαν οξυγόνο! Η μάθηση είναι για εκείνους αναγκαία για την ευεξία και τη χαρά τους. Η συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα βιωματικής εκπαίδευσης αποτελεί ένα μέσο προσωπικής εξέλιξης. Μέσα από το βίωμα της ομάδας και την εμπειρία της πρακτικής επιθυμούν να εμπλουτίσουν τον τρόπο που ανταλαμβάνονται τον εαυτό και τους άλλους, να γνωρίσουν νέους ανθρώπους και να δοκιμαστούν στις απαιτήσεις του προγράμματος. Μέσα από κάθε συνεδρία αντλούν γνώση και θέτουν στόχους.

Έχουν κίνητρο να βοηθήσουν τους άλλους.

Οι coaches χαρακτηρίζονται από ισχυρό κίνητρο να βοηθήσουν τους άλλους ώστε να πετύχουν τους στόχους τους. Αντιλαμβάνονται το coaching ως μια ευκαιρία να συνδράμουν καθοριστικά στην θετική αλλαγή και την ανάπτυξη των άλλων. Νιώθουν κάποιες φορές, ένα προσωπικό κάλεσμα. Η τάση για υποστήριξη είναι έμφυτη, δεν διδάσκεται. Η βαθιά επιθυμία για “συνάντηση” με τον άλλον φέρνει ενθουσιασμό στις πρώτες συνεδρίες και ταυτόχρονα μια αίσθηση ευθύνης.

Διατηρούν μια θετική στάση απέναντι στις δυσκολίες.

Οι coaches είναι άνθρωποι που εξ αρχής αναζητούν την θετική πλευρά των πραγμάτων. Προσοχή ωστόσο, όχι με την υπερβολική και τοξική “θετικότητα” που κυριαρχεί στις μέρες μας. Είναι άνθρωποι που αποδέχονται τις δυσκολίες ως προκλήσεις και αναζητούν λύσεις που θα οδηγήσουν στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αντλούν γνώση τόσο από τις αποτυχίες όσο και από τις επιτυχίες τους. Προσεγγίζοντας τους άλλους (συναδέλφους και πελάτες) ως coachees, εστιάζουν τα θετικά τους στοιχεία και συνδέεονται μέσα από αυτά.

Είναι άνθρωποι δημιουργικοί

Η επιλογή του coaching ως το πεδίο ανάπτυξής τους είναι εξ ορισμού μια δημιουργική λύση στην αναζήτησή τους καθώς συνδυάζει όλα όσα επιθυμούν. Δρουν δημιουργικά σε κάθε βήμα, σχεδιάζοντας τη νέα επαγγελματική τους ταυτότητα, τις υπηρεσίες και την προσωπική τους προσέγγιση. Η ελευθερία που προσφέρει το coaching ως επάγγελμα αναφορικά με τις ώρες και τον χώρο εργασίας είναι καθοριστική. Τους επιτρέπει να διατηρήσουν την δημιουργικότητα τους και να διαθέτουν χρόνο για προσωπική ζωή.

Είναι τύχη για εμάς να συνεργαζόμαστε με αυτούς τους ανθρώπους, σας ευχαριστούμε!

Photo by Samuel Fyfe on Unsplash

 

Αφήστε μια απάντηση