Μια άσκηση δημιουργίας οράματος για κάθε Coach

Το όραμα μας είναι ο σκοπός μας. Ο μακρόπνοος στόχος με βάση τον οποίο λαμβάνονται αποφάσεις, αναπτύσσονται πλάνα και καθορίζονται συμπεριφορές. 

Η κατασκευή του οράματος είναι μια δύσκολη διαδικασία. Εάν ξεκινάτε τώρα το ταξίδι σας στο Coaching ή χρειάζεστε να ξαναβρείτε τον προσαναλοτισμό σας, σας προτείνουμε την παρακάτω άσκηση.

“Future Vision” by Christine K. Champion, (McMahon & Archer, 2010). Διασκευή – Μετάφραση: Χαράλαμπος Πετράς.

Βήμα 1ο

Επιλέξτε με προσοχή το μέρος και την ώρα όπου θα κάνετε την άσκηση. Φροντίστε να υπάρχει δυνατότητα απομόνωσης και ελεύθερης σκέψης χωρίς διασπάσεις. Διαμορφώστε ένα περιβάλλον ησυχίας, ιδανικό για να σκεφτείτε και να δημιουργήσετε. Απενεργοποιήστε το τηλέφωνό σας και αφιερώστε χρόνο για τον εαυτό σας. Προετοιμάστε τον χώρο και τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε για να γράψετε (χαρτί, μολύβι, ηλεκτρονικός υπολογιστής, γραφείο).

Βήμα 2ο

Χαλαρώστε εφαρμόζοντας τεχνικές αναπνοής και εστίασης της προσοχής στον εαυτό με τις οποίες είστε εξοικειωμένος/η. Επιλέξτε ένα είδος μουσικής που σας αρέσει και σας εμπνέει.

 Βήμα 3ο

Σκεφτείτε το μελλοντικό, ιδανικό σενάριο της επαγγελματικής σας πορείας. Μπορείτε να καταγράψετε τα θεμελιώδη στοιχεία του οράματός σας.

  • Πού θέλετε να είστε και τι θέλετε να έχετε επιτύχει σε 10 χρόνια από σήμερα;
  • Με ποιο τρόπο θα κάνετε τη διαφορά;
  • Ποια είναι τα σημαντικά γεγονότα στην εξέλιξή σας;
  • Ποιες είναι οι επιλογές, οι αλλαγές και η στάση που κρατάτε απέναντι στα πράγματα;

Εφόσον επιθυμείτε, σκεφτείτε το συνολικό όραμα για τη ζωή και τον εαυτό σας.

  • Ποιο είναι το όραμα για τον εαυτό σας που περιλαμβάνει την επαγγελματική σας εξέλιξη;
  • Πώς ζείτε;
  • Ποιους στόχους υλοποιείται σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο;
  • Ποιοι είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά σας;
  • Πώς μοιράζετε το χρόνο σας ανάμεσα στις σημαντικές πτυχές της ζωής σας;

Βήμα 4ο

Τώρα δημιουργήστε συγκεκριμένες εικόνες από όσα σκεφτήκατε. Μπορείτε να κλείσετε τα μάτια σας για να εστιάσετε την προσοχή σας στη δημιουργία εικόνων. Δείτε τον εαυτό σας μέσα στο μελλοντικό σενάριο, στο όραμα που δημιουργήσατε. Δείτε όσα επιθυμείτε σαν να κοιτάτε μέσα από ένα παράθυρο, σαν να βρίσκεστε μπροστά σε μια οθόνη και βλέπετε την ταινία, στιγμιότυπα από την μελλοντική σας ζωή.

Βήμα 5ο

Χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία, στο χαρτί ή στον υπολογιστή σας, ξεκινήστε να γράφετε ως παρατηρητής, από τη σκοπιά ενός τρίτου προσώπου, την «ταινία» και τις εικόνες που δημιουργήσατε. Φανταστείτε ότι είστε δημοσιογράφος ενός περιοδικού του κλάδου σας και γράφετε για εσάς, 20 χρόνια από σήμερα! Δημιουργήστε ένα άρθρο για εσάς, περιγράφοντας την επιτυχία σας, την διαφορά που κάνατε στον χώρο σας και τον τρόπο που οδηγήσατε την ζωή σας.

Αποφύγετε δεύτερες σκέψεις, περιοριστικές αντιλήψεις και κριτική σε όσα καταγράφετε. Στη δημιουργική γραφή, καταγράφετε ότι σκέφτεστε, εάν σκεφτείτε κάτι διαφορετικό στην πορεία, απλώς γράψτε το νέο στοιχείο χωρίς να διαγράψετε το προηγούμενο.

Photo by Denys Nevozhai on Unsplash

Αφήστε μια απάντηση