Τι κάνει το Coaching τόσο δημοφιλές;

Το Coaching πλέον αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο και όχι απλά μια προσέγγιση ή μια τεχνική. Από τη δεκαετία του 1990, ο κλάδος έχει γνωρίσει μια εξαιρετική άνθιση με παρουσία σχεδόν σε κάθε τόπο και κάθε πολιτισμό. Αποτελεί μια ανεκτίμηση βοήθεια για κάθε στέλεχος και επαγγελματία που μέχρι σήμερα δεν είχε αλλά και μια ευκαιρία καριέρας για όλους όσους επιθυμούν να εργαστούν ως Coaches.

Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που κάνουν το Coaching τόσο δημοφιλές;

Ας δούμε μαζί τα στοιχεία εκείνα που ξεχωρίζουν το Coaching και το κάνουν τόσο ελκυστικό στον σύγχρονο κόσμο.

Η εστίαση στα θετικά στοιχεία του εαυτού. Οι άνθρωποι μαθαίνουν να αποδέχονται, να εντοπίζουν και να καλλιεργούν τα θετικά τους στοιχεία. Δηλαδή να αξιοποιούν συνειδητά τις δυνάμεις τους για να υπερβούν τις δυσκολίες. Η λογική αυτή, δηλαδή η παράταξη των θετικών στοιχείων του χαρακτήρα απέναντι στις προκλήσεις, φαίνεται να κινητοποιεί τους ανθρώπους γύρω από το Coaching.

Η εστίαση στον στόχο και στο μέλλον. H μετατόπιση της προσοχής από το ίδιο το πρόβλημα στην επιδιωκόμενη λύση και τον στόχο, λειτουργεί ενθαρρυντικά. Ο σχεδιασμός ενός οράματος, μιας λύσης και ενός στόχου,  είναι πιο αποτελεσματικός από τη φαύλης ανάλυση ενός προβλήματος. Έτσι, οι πελάτες ενός Coach μαθαίνουν να θέτουν και να πετυχαίνουν επαγγελματικούς και προσωπικούς στόχους.

Η εστίαση στην δράση και το αποτέλεσμα. Πρόκειται για ένα από τα στοιχεία που κάνει το coaching όχι μόνο ελκυστικό αλλά και “μαγικό”. Κάθε παρέμβαση παραμένει προσγειωμένη, με όλη τη σημασία της λέξης. Χωρίς δράση και έμπρακτη αλλαγή, δεν υπάρχει Coaching. Κάθε συνεδρία αποτελεί και ένα παιχνίδι ισορροπίας ανάμεσα στην αυτογνωσία και την σχεδιασμένη συμπεριφορική αλλαγή, συνδέοντας τον σχεδιασμό με την πράξη.

Αποτελεί μια ευκαιρία σταδιοδρομίας. Το Coaching ως αντικείμενο εστιάζει στον άνθρωπο, στην φύση και τη συμπεριφορά του. Αυτό προσελκύει όσους επιθυμούν να εργαστούν ως επαγγελματίες βοηθώντας τους άλλους να επιτύχουν. Οι Coaches, βρίσκουν στο Coaching το πεδίο να εκφράσουν τα ταλέντα, τις δεξιότητές τους και την αγάπη τους για την ψυχολογία.

Εφαρμόζεται σε αμέτρητα πλαίσια. Το Coaching ξεκίνησε να εφαρμόζεται στον χώρο των επιχειρήσεων με καταπληκτικά αποτελέσματα. Σήμερα ωστόσο, εφαρμόζεται σχεδόν παντού και οι νέοι επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα όχι απλώς να εργαστούν αλλά και να δημιουργήσουν νέα πεδία εφαρμογής όπως το Parent Coaching, το Coaching για το φύλο και την σεξουαλικότητα, το Performance Coaching, και άλλα!

 

Αφήστε μια απάντηση