Πόσος χρόνος απαιτείται για να εκπαιδευτεί ένας επαγγελματίας coach;

Το Coaching από τα πρώτα του βήματα, παρουσιάστηκε εσφαλμένα ως κάτι εύκολο και γρήγορο. Έτσι εμφανίστηκαν προγράμματα εκπαίδευσης που επικαλούνταν μια επιτυχημένη καριέρα ως Coach σε δύο μόλις ημέρες. Η επαγγελματική κατάρτιση στο coaching ωστόσο απέχει κατά πολύ. Εάν κάποιος επιθυμεί αν αποκτήσει μία συγκεκριμένη coaching λογική στον τρόπο που επικοινωνεί με την ομάδα το για παράδειγμα, ένα πλήρες βιωματικό διήμερο με αρκετά follow ups, πιθανώς να αρκούσε. Εάν, ωστόσο, υπάρχει η επιθυμία για επαγγελματική ενασχόληση με το coaching ως αυτόνομος coach (practitioner) τότε χρειάζεται χρόνος, επένδυση και πολλή πρακτική εξάσκηση.

Πόσος χρόνος χρειάζεται;

Οι εξειδικευμένες γνώσεις και οι επιδεξιότητες που απαιτούνται για να ασκήσει κάποιος το Coaching με αποτελεσματικότητα και προοπτική είναι πολλές, δεν φτάνει απλώς η αποστήθιση μερικών ερωτήσεων ή η στείρα χρήση ενός μοντέλου. Επειδή ακριβώς, σύμφωνα με έρευνες, οι δεξιότητες είναι πολλές, χρειάζεται και πολύς χρόνος για να τις μάθουμε. Προσέξτε, δεν αρκεί κανείς να “ακούσει” σε ένα εργαστήριο ή μια διάλεξη τις δεξιότητες του coaching. Πρέπει να τις κατανοήσει βιωματικά, να εξασκηθεί, να κάνει λάθη, να μάθει να διακρίνει το σωστό και να εγκαταστήσει σταδιακά έναν αποτελεσματικό τρόπο εργασίας.

Επομένως, χρειαζόμαστε χρόνο για την διδασκαλία όλων αυτών των γνώσεων και των τεχνικών αλλά αμέσως μετά, χρειαζόμαστε και αρκετό χρόνο για πρακτική άσκηση υπό εποπτεία, για να σταθεροποιηθούν αυτές οι τεχνικές και οι δεξιότητες. Ο χρόνος που απαιτείται για την ανάπτυξη ενός επαγγελματία Coach στο επίπεδο του practitioner είναι περίπου ένα έτος, συμπεριλαμβανομένης της θεωρητικής εκπαίδευσης, της συμμετοχής σε βιωματικά εργαστήρια και της πολύτιμης πρακτικής άσκησης.

Αμέσως μετά, θα είναι σε θέση να ξεκινήσει τα πρώτα του βήματα, δηλαδή τις πρώτες συνεδρίες με πελάτες!

Photo by Leon on Unsplash

Αφήστε μια απάντηση