test for facebook share

Το 2020 κλείνουμε δέκα χρόνια λειτουργίας στον κλάδο του Coaching με καινοτόμα προγράμματα εκπαίδευσης, σεμινάρια και masterclasses. Σε έναν κλάδο που ακόμη αναπτύσσεται και ψάχνει τα βήματά του στην χώρα μας, δεν ήταν λίγες οι φορές που χρειάστηκε να σκεφτούμε «έξω από το κουτί», να κάνουμε υπερβάσεις και επιλογές που απέκλιναν από τη συνήθη πρακτική στην ελληνική πραγματικότητα. Ενδεικτικά αναφέρω τα εξής:

  • Η σύνδεση του coaching με προσεγγίσεις της ψυχολογίας. Ξεκινήσαμε να διδάσκουμε το Coaching μέσα από την σκοπιά της Προσωποκεντρικής, Γνωσιακής, Συστημικής Θεωρίας και της Θετικής Ψυχολογίας ενώ την ίδια στιγμή αναπτυσσόταν μια πολεμική προς την ψυχολογική επιστήμη από coaches που δεν είχαν το κατάλληλο θεωρητικό υπόβαθρο για να αναγνωρίσουν τις συνδέσεις.
  • Η προαγωγή του Evidence-based Coaching και της Coaching Ψυχολογίας σε μια κοινότητα που ακόμη δεν γνώριζε την ύπαρξη του κλάδου αυτού.
  • Η συγγραφή ενός εγχειριδίου για επαγγελματίες με πολλές σελίδες αναφορών προς έρευνα και τεκμηρίωση.
  • Η παρουσίαση νέων εργαλείων όπως το Ιστορικό Θετικών Εμπειριών, μια δομημένη διαδικασία υποδοχής του πελάτη, η επεξεργασία ενός Coachability Assessment Tool που αντλεί από την σύγχρονη έρευνα, η καθιέρωση της συστημικής και ολιστικής προσέγγιση στο Executive & Organizational Coaching.
  • Η οργάνωση και λειτουργία προγράμματος πρακτικής άσκησης που φέρνει σε επαφή ενδιαφερόμενους πελάτες με coaches που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της βασικής τους εκπαίδευσης.
  • Ο καθορισμός σαφών κριτηρίων εγγραφής όπως η ακαδημαϊκή εκπαίδευση και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών αναγκών κάθε υποψηφίου.
  • Οι ατομικές εποπτείες με εκπαιδευόμενους ώστε να εξατομικεύσουμε την μαθησιακή διαδικασία σε μια εποχή όπου πολλοί δεν γνώριζαν ακόμη τι σημαίνει εποπτεία.
  • Διπλή πιστοποίηση από διεθνείς συλλόγους.

Όταν με μεράκι και πολλή δουλειά, ανοίγεις δρόμους στον κλάδο που υπηρετείς ως επαγγελματίας είναι εύλογο να βλέπεις κάποιες από τις πρωτοβουλίες αυτές να υιοθετούνται και από άλλους. Είναι ένα φυσικό φαινόμενο που μας τιμά. Έχω αναφέρει πολλές φορές ότι η ιστορία του coaching στην Ελλάδα είναι οι πράξεις και οι πρωτοβουλίες των ανθρώπων που ασχολούνται με αυτό. Το coaching μεγαλώνει και εξελίσσεται μαζί με όσους εμπλέκονται ενεργά σε αυτό.

Στα δέκα χρόνια λειτουργίας μας, έχουν υπάρξει και περιπτώσεις όπου μας αντέγραψαν ολοκληρωτικά. ‘Έτσι, είναι πολύ πιθανό στην αναζήτησή σας στο διαδίκτυο για προγράμματα εκπαίδευσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, να δείτε σεμινάρια που έχουν το ίδιο πρόγραμμα σπουδών με το δικό μας, να χρησιμοποιούν τις ίδιες λέξεις στις περιγραφές τους, να έχουν ακριβώς τις ίδιες ενότητες, με τους ίδιους τίτλους, να παρουσιάζουν τα εργαλεία που περιλαμβάνω στο βιβλίο μου, να έχουν την ίδια ακριβώς δομή με το δικό μας πρόγραμμα.

Δεν είναι λίγες οι φορές μάλιστα που άνθρωποι των απομιμήσεων επικοινωνούσαν μαζί μας για καθοδήγηση ή αντιδρούσαν αρνητικά σε αυτά που προτείνουμε όλα αυτά τα χρόνια. Ο κλάδος του Coaching θέλει πολλή προσοχή. Δεν είναι ελληνικό το φαινόμενο, παρόμοιες ιστορίες έχουν να σας αφηγηθούν πολλοί καταξιωμένοι συνάδελφοι από το εξωτερικό. Σε ένα πεδίο όπου δεν υπάρχει κάποιος θεσμικός έλεγχος ακόμη, ο καθένας αναζητά την ευκαιρία του. Κι αυτό είναι κάτι θεμιτό και ανθρώπινο.

Φυσικά, οι όποιες αντιγραφές, αφορούν ό,τι είχαμε κάνει μέχρι πέρυσι, δεν έχουν προλάβει ακόμη τα όσα υπέροχα πράγματα ετοιμάζουμε στη νέα χρονιά.

Εύχομαι σε όλους καλή επιτυχία στο έργο τους, θα είναι μια απαιτητική ακαδημαϊκή χρονιά μετά την καραντίνα, επιλέξτε ελεύθερα το πρόγραμμα που εσείς επιθυμείτε με βάση τα κριτήρια και τις ανάγκες σας και προσοχή στις απομιμήσεις!