H σημασία του Health Coaching στις χρόνιες παθήσεις

[nd_options_text nd_options_text_tag=”h3″ nd_options_text_weight=”bold” nd_options_text_family=”nd_options_first_font” nd_options_text=”Οι χρόνιες παθήσεις” nd_options_text_color=”#727475″ nd_options_text_font_size=”20″ nd_options_text_line_height=”20″]

Το συμβατικό μοντέλο ιατρικής πρακτικής στη γέννηση του είχε να αντιμετωπίσει έναν απλό αλγόριθμο, ασθενής-φάρμακο-ασθένεια, για μια συγκεκριμένη νόσο όπως ιλαρά, τύφο, φυματίωση κλπ. Σήμερα το 87% των θανάτων στην Ευρώπη συμβαίνει στα πλαίσια μιας χρόνιας νόσου. Οι συνήθεις χρόνιες παθήσεις που είναι υπαίτιες για την κακή υγεία του γενικού πληθυσμού είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, υπερχοληστεριναιμία, αρτηριακή υπέρταση,  τα χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, τα μυοσκελετικά σύνδρομα, ο καρκίνος και θέματα ψυχικής υγείας.

Πολύ συχνά δε, συνυπάρχει συνδυασμός παθήσεων τροφοδοτώντας ένα φαύλο κύκλο συμπτωματολογίας και συνοσηρότητας. Επιπλέον, οι χρόνιες παθήσεις είναι συχνά πολυπαραγοντικές ως  το αποτέλεσμα μιας πολύπλοκης αλληλεπίδρασης μεταξύ γενετικής προδιάθεσης και διάφορων περιβαλλοντικών παραγόντων. Από μελέτες των τελευταίων ετών προκύπτουν στοιχεία που αναφέρουν ότι οι χρόνιες παθήσεις εκδηλώνονται σε ποσοστό 83% λόγω επίκτητων συνθηκών που επιδρούν στην γενετική μας προδιάθεση, πράγμα που σημαίνει ότι πολλές από τις χρόνιες παθήσεις μπορούν να προβλεφθούν και να αποτραπούν.

Είναι προφανές ότι οι χρόνιες παθήσεις συνιστούν μεγάλη απειλή για την υγεία μας. Ο πιο αποτελεσματικός και  πραγματικά αναγκαίος για την πρόληψη και την αναστροφή των χρόνιων ασθενειών, είναι η αλλαγή. Αλλαγή συμπεριφοράς που προάγει και διασφαλίζει την υγεία μας. Οι σημαντικότερες αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμε την εκδήλωση μιας χρόνιας νόσου είναι διακοπή καπνίσματος, τακτική σωματική δραστηριότητα, αποφυγή αλκοόλ, διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους  και  επαρκής ύπνος.

[nd_options_text nd_options_text_tag=”h3″ nd_options_text_weight=”bold” nd_options_text_family=”nd_options_first_font” nd_options_text=”Ο ρόλος του health coaching” nd_options_text_color=”#727475″ nd_options_text_font_size=”20″ nd_options_text_line_height=”20″]

Η πραγματικότητα είναι ότι η αλλαγή της συμπεριφοράς είναι δύσκολή και έτσι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουμε πώς να την πετύχουμε. Όλοι γνωρίζουμε ότι τρώγοντας junkfood, συντηρώντας μια καθιστική ζωή ή κάνοντας καταχρήσεις βλάπτουμε την υγεία μας. Όμως οι περισσότεροι παρόλο που μας κάνουν κακό, συνεχίζουμε αυτές τις συμπεριφορές, ούτως ή άλλως. Συχνά δοκιμάζουμε μια δραστική δίαιτα ή μια επίπονη γυμναστική αγωγή χωρίς όμως μακροπρόθεσμα να αποτελούν αυτά βιώσιμη λύση, καθώς επιστρέφουμε γρήγορα στις παλιές μας συνήθειες.

Η ουσιαστική αλλαγή του τρόπου ζωής απαιτεί χρόνο, εκπαίδευση, κίνητρο, στοχοθεσία και υποστήριξη. Χρειαζόμαστε βοήθεια στην μετάβαση και στην υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Το πιο σημαντικό κομμάτι για την επιτυχία είναι το πλάνο. Εδώ ακριβώς αναλαμβάνει το Health Coaching. Οι επαγγελματίες υγείας που είναι ειδικά εκπαιδευμένοι στο Health Coaching μπορούν βοηθήσουν  βήμα- βήμα να πραγματοποιήσετε μόνιμες αλλαγές για την αποκατάσταση της υγείας σας και την προαγωγή της ευεξίας. Να διαμορφώσετε από κοινού ένα πρόγραμμα που εξυπηρετεί τις ανάγκες αλλά και τις επιθυμίες σας ενώ σταδιακά θα αλλάζετε τις συνήθειες σας φροντίζοντας έτσι για την πρόληψη χρόνιων παθήσεων ή βελτιώνοντας την ήδη υπάρχουσα συμπτωματολογία.

Ο Health Coach βρίσκεται σε δυναμική επικοινωνία μαζί σας ως συνοδοιπόρος σε μια απαιτητική και επώδυνη κάποιες φορές αλλαγή αλλά όχι ανέφικτη. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα ή κάθε δεκαπέντε ημέρες σε προγράμματα που διαρκούν από 3μήνες έως  ένα εξάμηνο. Έτσι ο ενδιαφερόμενος έχει τον χρόνο να προσαρμοστεί, να αφομοιώσει και τελικά να ζήσει την αλλαγή στο σώμα, την ψυχή και την ζωή του.

[nd_options_text nd_options_text_tag=”h3″ nd_options_text_align=”center” nd_options_text=”Μετεκπαίδευση & Πιστοποίηση στο Health Coaching για Επαγγελματίες Υγείας” nd_options_text_color=”#000000″][nd_options_spacer nd_options_height=”20″]

Αφήστε μια απάντηση