Πρόσωπα: Ο Sir John Whitmore, δημιουργός του GROW

Ο Sir John Henry Douglas Whitmore, ήταν πρωτοπόρος του Executive Coaching, συγγραφέας, απόφοιτος στρατιωτικής σχολής και οδηγός αγώνων. Σπούδασε στο κολέγιο Eton και στο Agricultural College του Cirencester. Από το 1961 έως και το 1966, υπήρξε οδηγός αγώνων κατακτώντας πολλά πρωταθλήματα. Το 1966 όμως, αποφασίζει να αφήσει τους αγώνες και τον κόσμο των μηχανοκίνητων σπορ και να  ασχοληθεί με την διαπροσωπική ψυχολογία δίνοντας έμφαση στην αρχή της βούλησης, της πρόθεσης και της ευθύνης.

Ποιος είναι ο Sir John Whitmore;

Αρχικά ξεκίνησε  να εφαρμόζει τις γνώσεις και τις δεξιότητές του, στον τομέα του αθλητισμού και έπειτα στις επιχειρήσεις. Το 1970 φεύγει για την Αμερική, για να σπουδάσει στο Esalen Institute, στο Big Sur της Καλιφόρνιας. Εκεί εκπαιδεύεται από τον  William Schutz, δημιουργό του μοντέλου ανάπτυξης της ομάδας FIRO-B, και στη συνέχεια από τον Timothy Gallwey, ειδικό σε θέματα εκπαίδευσης και tennis expert του Harvard, ο οποίος δημιούργησε τη μεθοδολογία του “Inner Game Coaching” του Performance Coaching.

To 1979, επιστρέφει στη Μ. Βρετανία και ιδρύει το Inner Game με μια μικρή ομάδα από επαγγελματίες που είχαν και εκείνοι εκπαιδευτεί, από τον Gallwey. Αρχικά ο Whitmore και η ομάδα του, έκαναν coachingσυνεδρίες σε παίκτες του τένις και  του γκολφ, όμως σύντομα συνειδητοποίησαν ότι θα είχε μεγάλη αξία αν εφάρμοζαν τις τεχνικές τους, σε ηγέτες και γενικότερα σε managers οργανισμών.

Τη  δεκαετία του 1980, αφιερώνεται στην ανάπτυξη της μεθοδολογίας των εννοιών  και των τεχνικών  για τη βελτίωση της απόδοσης σε διάφορους οργανισμούς, και αποδεικνύει ότι είναι δυνατή η βελτίωση της απόδοσης στην εργασία, η αύξηση της μάθησης, η απόλαυση και η  αίσθηση του σκοπού μέσα σε αυτήν. Τη δεκαετία του 1990  ιδρύει μαζί με τους Eric Parsloe, David Clutterbuck, David Megginson και Julie Hay, το European Mentoring & Coaching Council και το 2004  τον οργανισμό Performance Consultants International, έναν φορέα καθοδήγησης & ανάπτυξης ηγεσίας καθώς και βελτίωσης επιδόσεων. Έχει διατελέσει μέλος  του Professional and Personal Coaches Association (PPCA), που συγχωνεύθηκε το 1998 με τον οργανισμό International Coach Federation (ICF) και διοικητικό στέλεχος του ICF μέχρι το θάνατό του, το 2017.

Ο Sir John Whitmore θεωρείται πρωτοπόρος στον τομέα του Executive Coaching και μαζί με τους Tim Gallwey, LauraWhitworth και Thomas Leonard, παρουσίασαν το σύγχρονο Coaching στη δεκαετία του 1970. Για μερικούς, θα είναι πάντα γνωστός ως συν-δημιουργός του μοντέλου GROW, ενός από τα πιο εδραιωμένα και επιτυχημένα μοντέλα Coaching, το οποίο έχει παρουσιαστεί σε πολυάριθμες διασκέψεις σε όλο τον κόσμο και συνέβαλε στην συγγραφή πολλών βιβλίων όπως το «Challenging Coaching» και το «Coaching at Work».

Δείτε ενδεικτικά κάποιες από τις δημοσιεύσεις του

 

Αφήστε μια απάντηση