• 2016 Charalampos Petras

Καλέστε μας

210 8062954

Ωράριο Γραμματείας

Δευτ - Παρ. 10:00 - 15:00.

Στείλετε e-mail

[email protected]

Θα μας βρείτε

Π.Φάληρο & Μαρούσι, Αθήνα.

  • Home
  • Άρθρα
  • Αρθρογραφία
  • Καταγράψτε τους στόχους σας για να "κρατηθείτε" στη ζωή.

Η κρίση ηλικίας και η ανάγκη για στόχους.

Η κρίση ηλικίας έχει μια σχετικότητα για τον καθένα μας, δεν έρχεται ακριβώς την ίδια στιγμή σε όλους μας, φέρνει διαφορετικά συναισθήματα στην κάθε προσωπικότητα και κυρίως δεν αντιδρούμε σε αυτήν με τον ίδιο τρόπο. Σε γενικές γραμμές όμως, είναι κοινή στους ανθρώπους ανά περιόδους και αυτό δεν είναι ασύνδετο ούτε με την βιολογική μας κατάσταση, ούτε με την σχέση μας με τον χρόνο.

Θα μιλήσω πρώτα για την προσωπική μου εμπειρία. Σήμερα είμαι 32 ετών, μετά τα 25 μου χρόνια ξαφνικά μπήκα σε μία πορεία συνειδητοποιήσεων, κάθε χρόνος στην περίοδο 25 με 29 με έβρισκε πολύ διαφορετική, πιο μεστή. Ήταν πια ξεκάθαρο ότι δεν θέλω να χάνω καθόλου χρόνο με άτομα, σχέσεις, δραστηριότητες που δεν με καλύπτουν. Η αναζήτηση στο νόημα της ζωής και σε αξίες προϋπήρχαν από την εφηβεία αλλά γίνονται πια πολύ πιο πρακτικές, μεταφράζονται δηλαδή σε πράξεις, σε σχέσεις, σε δούναι και λαβείν και δεν είναι απλά αφηρημένες έννοιες.

Τα λόγια χάνουν την σημασία τους και οι άνθρωποι είναι πια για μένα οι επιλογές τους, οι πράξεις τους, η στάση ζωής τους και η ενέργεια που φέρουν και όχι όσα λένε ότι είναι ή  λένε ότι κάνουν. Οι εμπειρίες μου είναι πια αρκετές για να αφήνω το ένστικτό μου να με οδηγεί στις αποφάσεις μου. Όλα τα λάθη των προηγούμενων δεκαετιών έχουν πια γίνει δίδαγμα, αλλά και προκαταλήψεις που οφείλω στον εαυτό μου από εδώ και στο εξής να εντοπίζω. Αν θέλω κάποια αλλαγή σε μένα ή στον τρόπο που ζω, σχετίζεται με το καλό μου ή με όσα και όσους έχουν σημασία για εμένα.

Συναντώ συχνά ανθρώπους με μια παρόμοια πορεία. Το φυτίλι για όλα αυτά είναι ότι για πρώτη φορά ερχόμαστε αντιμέτωποι με το γήρας, δηλαδή το πέρασμα του χρόνου. Πραγματικά ο άνθρωπος αναπτύσσεται έως 20 χρονών περίπου και στην συνέχεια αρχίζει να ωριμάζει, δεν υπάρχει στασιμότητα στη φύση. Εκεί έγκειται και η κρίση ηλικίας, καταλαβαίνουμε την περατότητα μας… Τι αλλάζει; Αφού ο χρόνος μου είναι περιορισμένος αποκτά άλλη αξία. Βλέπω ότι δεν έχω χρόνο για χάσιμο και έτσι μετουσιώνω συστηματικά τις εμπειρίες σε γνώση ώστε να κερδίσω περισσότερο χρόνο. Πλέον γνωρίζω. Ξέρω τι είναι καλό για εμένα ή τους άλλους και το επιλέγω ή όχι. Στερεύουν οι δικαιολογίες. Για παράδειγμα, ξέρω ότι εάν θέλω να χάσω κιλά ή πρέπει να τρώω σωστά ή να γυμναστώ ή πιο σωστά και τα δύο. Στην συνέχεια επιλέγω αν θα το κάνω ή όχι. Αυτό είναι όλο. Αν πω δικαιολογίες για την αποφυγή αυτής της απόφασης, αφού δεν είμαι πια παιδάκι, κατά βάθος ξέρω ότι δεν ισχύουν. Αν επιμένω στις δικαιολογίες μου απλά αρνούμαι να πάρω την ευθύνη.

Η κρίση ηλικίας είναι η ευκαιρία μας για ξεκαθάρισμα και προτεραιότητες. Σε αυτό το σημείο η δημιουργία στόχων έρχεται να μας βοηθήσει, να κάνουμε όλα τα παραπάνω. Καταρχάς να συνειδητοποιήσουμε τις πιο βασικές αξίες της ζωής μας, γιατί μόνο κοντά σε αυτές μπορούμε να βρούμε γαλήνη και ευτυχία. Να διατυπώσουμε αυτό που θέλουμε για εμάς και να το επιλέξουμε ανάμεσα στις πολλές διαφορετικές επιλογές που μας προσφέρονται. Να το συνδέσουμε με τις αξίες μας και να νιώσουμε την αυτοπεποίθηση ότι αξιοποιούμε τις εμπειρίες μας και τα ταλέντα μας για την προσωπική μας ευημερία. Να γκρεμίσουμε τις πεποιθήσεις μας και να επαναπροσδιορίσουμε τα όρια μας. Με τον ξεκάθαρο στόχο πια κατά νου, να αδράξουμε τις ευκαιρίες που θα μας παρουσιαστούν ή και να τις δημιουργήσουμε.

Η στοχοθέτηση είναι αποτέλεσμα της ωριμότητας μας, αλλά και μας ωριμάζει συγχρόνως. Πρόκειται για μια διαδικασία ανατροφοδότησης, αφού μόνο και μόνο η εμπειρία στο ταξίδι του στόχου μας αναπτύσσει. Όσο δεν επιλέγουμε τι θέλουμε, μένουμε μικροί και αβοήθητοι, περιμένοντας λύσεις από άλλους. Περισσότερη σημασία από τον ίδιο τον στόχο έχει η ενδυνάμωση μας και η αποφασιστικότητά που αποκτούμε παλεύοντας για τα όνειρα μας.

 

Life Coaching emotional intelligence goals