• 2016 Charalampos Petras

Καλέστε μας

210 8062954

Ωράριο Γραμματείας

Δευτ - Παρ. 10:00 - 15:00.

Στείλετε e-mail

[email protected]

Θα μας βρείτε

Π.Φάληρο & Μαρούσι, Αθήνα.

Η έννοια και η αναγκαιότητα του στόχου

Στα πολλά χρόνια που ζει ένας ενήλικος άνθρωπος, θέλει να έχει και να πλησιάζει το απόλυτα προσωπικό του όραμα. Για να το επιτύχει, θα πρέπει να είναι εφικτό, σαφές και να το έχει ….οραματιστεί επαρκώς. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, ίσως είναι απλά το αίσθημα ότι έχει ζήσει μία εύφορη ζωή, και έχει λειτουργήσει με γνώμονα τις αξίες του, αίσθημα το οποίο του δίνει το νόημα με όλη τη σημασία της λέξεως.

Πολλοί από εμάς δεν έχουμε συγκεκριμένο όραμα για τη ζωή μας, αναλωνόμαστε όμως καθημερινά –συνειδητά και μη- στην επίτευξη στόχων. Οι στόχοι πολλές φορές τίθενται από εμάς ή το περιβάλλον για διάφορους λόγους, όπως η επιβίωση, η κοινωνική καταξίωση, η τακτοποίηση των υποχρεώσεων… και..και..
Με τις πληροφορίες που δεχόμαστε κάθε στιγμή της ζωής μας, πάντα κερδίζουμε γνώση και εμπειρίες. Και συχνά αδημονούμε να τις κατακτήσουμε για να φωτίσει η ζωή μας με νέες έννοιες και αισθήσεις, που προσδίδουν ένταση και πολύ χρώμα στην καθημερινότητά μας. Άλλοτε είναι  ουδέτερες,  άλλοτε αρνητικές, ή  θετικές. Αυτή η γλύκα της αστείρευτης πληροφόρησης και γνώσης όμως είναι πανεύκολο να μας αποσυντονίσει από την πορεία και το νόημα της ζωής μας.

Ο ρόλος του life coach είναι να μας οδηγήσει στην αποσαφήνιση και ολοκλήρωση των στόχων που συνάδουν με το όραμά μας.

Πώς ‘απομονώνονται’ όμως οι επιμέρους και ίσως λανθάνοντες ‘στόχοι’ προκειμένου να μην αποσυντονιζόμαστε; Πρώτα απ’ όλα, έχουμε όλοι δικαίωμα να ζούμε ή να ψάχνουμε το προσωπικό νόημα της δικής μας ζωής, άρα και να εισπράττουμε και να διυλίζουμε την κάθε πληροφορία. Υπάρχουν μερικές μέρες όμως, που νιώθουμε υπερφόρτωση.

Κατά τη διάρκεια της coaching σχέσης, ο coach συχνά επιλέγει και θέτει μαζί με τον πελάτη του διάφορα εργαλεία σε εφαρμογή. Παραδείγματος χάριν, το εργαλείο ερωτήσεων χρήσης των πυρηνικών μας δυνάμεων, των βασικών δηλαδή δυνάμεων με τις οποίες γεννιέται καθένας από εμάς, διευκολύνει στο να αντιληφθούμε γιατί ορισμένες δραστηριότητες που κάνουμε τακτικά, μας δίνουν πραγματική χαρά.

Αυτό είναι ο ένας ρόλος του εργαλείο αυτού. Ο άλλος είναι να δημιουργήσουμε με την καθοδήγηση του coaching αυτούς τους επιμέρους στόχους που μας οδηγούν στο όραμά μας, ή αλλιώς, σε μία ζωή που μας γεμίζει. Όταν αυτά γίνουν σαφή μέσα από τις δράσεις των coaching συνεδριών και συνηθίσουμε να λειτουργούμε έτσι, από όλες τις υπόλοιπες πληροφορίες μπορούμε να κρατήσουμε αυτά που χρειαζόμαστε μόνον. Γιατί το coaching είναι μία διαδικασία εντοπισμού και ενδυνάμωσης των θετικών χαρακτηριστικών που καθένας από εμάς έχει!

Με τη λέξη ‘πληροφορία’ δεν απαξιώνω την αξία της, αλλά τη σχέση της με την πορεία μας. Κάθε πληροφορία έχει αξία, αλλά και τα στοιχεία που αφομοιώνουμε από αυτήν, είναι υπέροχο όταν συγκεντρώνουν το σύνολο που αποφασίσαμε ότι έχουμε ανάγκη. Κάθε άνθρωπος που συμμετέχει σε μία σχέση coaching, είναι ένας υγιής ψυχικά άνθρωπος, ώριμος, που για κάποιο λόγο σήμερα αποφάσισε ότι θέλει να επιλέξει μία νέα πορεία. Η πορεία αυτή, απαιτείται να έχει ξεκάθαρα στάδια, ώστε να οδηγηθεί σ αυτό που θα τον κάνει πραγματικά ικανοποιημένο. Ένα συνειδητό βλεφάρισμα στα όμορφα στοιχεία και επιτυχίες του παρελθόντος, παράλληλα με τη δράση που θα μας οδηγήσει στο μέλλον που επιλέγουμε για τον εαυτό μας δομείται ομαλά και εντατικά μέσα από την coaching σχέση.

Life Coaching Personal Coaching goals