• 2016 Charalampos Petras

Καλέστε μας

210 8062954

Ωράριο Γραμματείας

Δευτ - Παρ. 10:00 - 15:00.

Στείλετε e-mail

[email protected]

Θα μας βρείτε

Π.Φάληρο & Μαρούσι, Αθήνα.

  • Home
  • Άρθρα
  • Αρθρογραφία
  • Καταγράψτε τους στόχους σας για να "κρατηθείτε" στη ζωή.

Οι συνιστώσες της ευτυχίας

Η ευτυχία είναι στιγμές. Μία πρόταση που ακούγεται συχνά στις συζητήσεις μας για να δηλώσει συνήθως το ανέφικτο της συνεχούς αναζήτησής της. Εφόσον όμως αυτές οι στιγμές επαναλαμβάνονται συχνά, μπορούμε να βιώνουμε μία κατάσταση  «ευδαιμονίας» όπου θετικά συναισθήματα εγκαθιδρύονται και νιώθουμε πώς όλα είναι στη θέση τους.

Σε αυτήν την φάση ακόμα και καταστάσεις που φέρνουν πιθανώς στην επιφάνεια δύσκολα συναισθήματα, αντιμετωπίζονται με μια πιο αισιόδοξη ματιά. 

Ποιες είναι εκείνες οι συνιστώσες που σύμφωνα με τις έρευνες βοηθούν στην επίτευξη της ευδαιμονίας ;

Μία από αυτές φαίνεται να είναι η απόλαυση στιγμών που έχουν να κάνουν με την ευχαρίστηση. Η ‘Καλή ζωή’ όπως την χαρακτηρίζει ο M.Seligman στην έρευνά του για την αυθεντική ευτυχία. Ένα γεύμα σε ένα ακριβό εστιατόριο, ένα μασάζ, η αγορά ενός κομψού ρούχου, ένα ταξίδι σε έναν μακρινό προορισμό. Αναμφίβολα τέτοιες εμπειρίες προσφέρουν στην ικανοποίηση που νιώθουμε στη ζωή μας, ωστόσο έχουν ένα χαρακτηριστικό που τις αποδυναμώνει. Συνηθίζονται γρήγορα με αποτέλεσμα η συχνή επανάληψή τους να τις ξεθωριάζει. Χρειάζεται να αναζητήσουμε συνεπώς και άλλες διαδρομές που θα μας βοηθήσουν να επιτύχουμε την ευδαιμονία.

Η ύπαρξη ροής στις ασχολίες μας είναι η επόμενη συνιστώσα που φαίνεται να επιδρά θετικά στην αντίληψη για την ποιότητα της ζωής μας. Στο μοντέλο του Seligman αυτή αναφέρεται σαν ‘Ευχάριστη Ζωή’ . Καταλαβαίνουμε ότι είμαστε σε ροή , όταν ασχολούμαστε με κάτι το οποίο κάνει το χρόνο να εξαφανίζεται. Μας απορροφά τόσο πολύ που βυθιζόμαστε κυριολεκτικά σε αυτό που κάνουμε. Είναι μία ασχολία που απαιτεί την χρήση ιδιαίτερων δεξιοτήτων από εμάς και αποτελεί ταυτόχρονα και μία πρόκληση προκειμένου να το πετύχουμε ή να γίνουμε καλύτεροι σε αυτό.

Για παράδειγμα το να δούμε τηλεόραση και να συμβεί το παραπάνω δεν περιλαμβάνει κατάσταση ροής καθώς δεν ικανοποιούνται οι παραπάνω συνθήκες. Αντίθετα το να ασχοληθούμε με κάτι δημιουργικό ή ένα άθλημα μπορεί να βοηθήσει στην επιτυχία ροής καθώς απαιτεί να χρησιμοποιήσουμε τις δεξιότητές μας και περιέχει την πρόκληση του να πετύχουμε κάτι. Οι ασχολίες που βάζουν τον καθένα μας σε ροή είναι διαφορετικές και έχουν να κάνουν με τις προσωπικές μας αξίες και τα έμφυτα ταλέντα μας. Αν ομαδοποιήσουμε αυτές τις ασχολίες και παρατηρήσουμε τα κοινά χαρακτηριστικά τους, θα ανακαλύψουμε χαρακτηριστικά που αποτελούν κομμάτια της ταυτότητάς μας σαν προσωπικότητες και που η αναζήτηση ασχολιών με παρόμοια χαρακτηριστικά θα μας προσφέρει ένα χάρτη δραστηριοτήτων που πιθανώς να καταφέρουμε να επιτύχουμε πιο εύκολα (είτε στον επαγγελματικό, είτε στον προσωπικό τομέα).

Η σύναψη θετικών, στενών και εποικοδομητικών σχέσεων με τους γύρω μας είναι άλλη μία βασική παράμετρος που φαίνεται να συμβάλλει καθοριστικά στην αίσθηση ικανοποίησης που έχουμε για τη ζωή μας. Μακροχρόνιες έρευνες δείχνουν ότι η ύπαρξη ποιοτικών σχέσεων (εγγύτητα, εμπιστοσύνη, ενσυναίσθηση, ενδιαφέρον, φροντίδα, στοργή) είναι κάτι που κάνει την αίσθηση ευδαιμονίας να κρατάει πολλά χρόνια και μάλιστα πολλοί άνθρωποι αναφέρουν αυτήν την συνιστώσα σαν τη μεγαλύτερη αξία στη ζωή τους.

Η επιτυχία πάνω σε θέματα που μας ενδιαφέρουν και η ικανότητά μας να νιώθουμε άνετα στο κοινωνικό μας περιβάλλον λόγω των δεξιοτήτων και των επιτυχιών που έχουμε στη δουλειά μας ή στην κοινωνική μας ζωή, είναι κάτι που μας δίνει ένα αίσθημα ικανοποίησης και ισχυρής αυτοπεποίθησης, παράμετροι που βοηθούν σημαντικά στην αίσθηση πληρότητας που βιώνουμε καθημερινά. Το συγκεκριμένο δαιμονοποιείται συχνά, βαπτιζόμενο ως ματαιοδοξία ή επιθυμία προβολής, δεν παύει ωστόσο να αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα ευχαρίστησης για όσους το ζουν.

Στον δρόμο της ευδαιμονίας, συνδυαστικά πάντα με τα παραπάνω μπορούν να μας οδηγήσουν και συναισθήματα που έχουν να κάνουν με την αυτονομία μας και την δυνατότητά μας να μπορούμε να επιλέξουμε τον τρόπο ζωής που επιθυμούμε, μακριά από εξαρτήσεις ή κοινωνικά πρότυπα που δεν μας ταιριάζουν ή μας έχουν επιβληθεί από εξωτερικούς παράγοντες. Η ικανότητα της αυτοαξιολόγησης μας καθαρά με βάση το δικό μας σύστημα αξιών είναι μία παράμετρος που βοηθά προς αυτήν την κατεύθυνση. Σε αυτό μπορεί να συνδράμει σημαντικά και άλλη μία συνιστώσα που έχει να κάνει με την αυτοαποδοχή μας. Η ικανότητά μας να αποδεχόμαστε τις θετικές αλλά και τις ‘αρνητικές’ πλευρές του εαυτού μας, η αποδοχή του παρελθόντος μας και η συνειδητοποίηση ότι βρισκόμαστε εδώ χάρη σε όλες αυτές τις εμπειρίες με τα μαθήματα που πήραμε από αυτές, δίνει ισχυρό πλεονέκτημα στο θετικό τρόπο αντίληψης της ζωής μας και της ικανοποίησης που αντλούμε από αυτήν.

Η προσωπική μας ανάπτυξη και η αναζήτηση νέων γνώσεων/δεξιοτήτων που θα μας φέρουν ακόμα πιο κοντά στον καλύτερό μας εαυτό είναι κάτι που μας κρατάει σε εγρήγορση και μας προσφέρει ικανοποίηση ειδικά όταν βλέπουμε τον σημερινό εαυτό μας να είναι βελτιωμένος (κατά τα δικά μας πάντα πρότυπα) σε σχέση με το παρελθόν μας. Η αίσθηση ότι προχωράμε, επεκτεινόμαστε και αποκτούμε νέες εμπειρίες προσφέρει στους περισσότερους από εμάς μία ευχάριστη γεύση για την συνολική διαδρομή της ζωής μας.

Σημαντικότερη από όλες τις συνιστώσες που φαίνεται να οδηγεί και στην αυτοπραγμάτωση για τους περισσότερους ανθρώπους, είναι η εύρεση ενός βαθύτερου σκοπού στη ζωή που έχει να κάνει με κάτι ανώτερο από τον ίδιο τον εαυτό. Ο εθελοντισμός, η φροντίδα για τους άλλους, η διάδοση γνώσης, η προώθηση της έρευνας σε θέματα που αφορούν το κοινωνικό σύνολο ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να επιλέξει κάποιος εκμεταλλευόμενος τα προσωπικά του ταλέντα για όφελος του κοινωνικού συνόλου, είναι αξίες που προσφέρουν το αίσθημα της πληρότητας και την ύπαρξη νοήματος. ‘Η γεμάτη νόημα ζωή’ κατά τον Seligman.

Τα παραπάνω θέματα αποτελούν βασικά συστατικά στην επίτευξη της πολυπόθητης ευδαιμονίας. Πολλά επιμέρους θέματα που προσφέρουν ευτυχισμένες στιγμές σε όσους τα βιώνουν να μπορούν να συμπυκνωθούν στα παραπάνω, πιθανώς όμως και όχι καθώς η αναζήτηση της ευτυχίας και το τι τελικά συμβάλλει σε αυτή ένα άκρως προσωπικό ταξίδι. Προσωρινός συνταξιδιώτης σε αυτή τη διαδρομή μπορεί να είναι ο Life Coach. Οι ερωτήσεις του θα δημιουργήσουν το κατάλληλο πεδίο επεξεργασίας και θα φέρουν στην επιφάνεια εκείνες τις προσωπικές αξίες που μπορεί να οδηγήσουν την ζωή του συνεργαζόμενου στον επιθυμητό προορισμό έχοντας απολαύσει στο μέγιστο τη διαδρομή.

References:

  • Authentic Happiness: Using the New Positive Psychology to Realize Your Potential for Lasting Fulfillment. August 27, 2002. Martin E. P. Seligman 
  • Know Thyself and Become What You Are: A Eudaimonic Approach to Psychological Well-Being. Carol D. Ryff, Burton H. Singer. Journal of Happiness Studies, January 2008, Volume 9, Issue 1, pp 13–39
  • Harvard Study of Adult Development. http://www.adultdevelopmentstudy.org/

 

 

Life Coaching Personal Coaching happiness