• 2016 Charalampos Petras

Καλέστε μας

210 8062954

Ωράριο Γραμματείας

Δευτ - Παρ. 10:00 - 15:00.

Στείλετε e-mail

[email protected]

Θα μας βρείτε

Π.Φάληρο & Μαρούσι, Αθήνα.

  • Home
  • Άρθρα
  • Αρθρογραφία
  • Καταγράψτε τους στόχους σας για να "κρατηθείτε" στη ζωή.

Πώς εφαρμόζεται το Coaching στην Ηγεσία: 7 coaching-συμπεριφορές ενός Leader!

H εκπαίδευση ενός ηγέτη στο Coaching έχει ιδιαιτερότητες. Ένας leader μπορεί και οφείλει να αξιοποιεί την σύγχρονη γνώση του Coaching αλλά δεν πρέπει να απωλέσει τον ρόλο του. Παρακάτω παρουσιάσω 7 συμπεριφορές που χαρακτηρίζουν τον ηγέτη που εφαρμόζει το Coaching, σύμφωνα με την μελέτη του Α. Grant (2013).

Ακούει ενεργητικά.

Ο τρόπος που ακούμε τους ανθρώπους, καθορίζει την ποιότητα των σκέψεων τους και την πεποίθηση που χτίζουν για εμάς. Ο Leader αξιοποιεί την ακρόαση για να κάνει coaching. Ακούει δίδοντας χρόνο, εστιάζει την προσοχή του στον ομιλητή, αναζητά το νόημα πίσω από τις λέξεις, ενθαρρύνει και προτείνει. Ακόμη και αν έχει περιορισμένο χρόνο, δεν δείχνει βιαστικός. Μια ποιοτική ακρόαση λύνει προβλήματα πιο γρήγορα από μια βιαστική συζήτηση.

Γίνεται το παράδειγμα για την ομάδα του (role model).

Η τρόπος που συμπεριφέρεται ο Leader στην ομάδα του, θα καθορίσει και τον τρόπου που αλληλεπιδρούν τα μέλη μεταξύ τους. Ένας αυταρχικός και αλαζόνας ηγέτης μπορεί είτε να προκαλέσει αποστροφή είτε να εμφυσήσει τις ίδιες συμπεριφορές και στους άλλους. Ο Leader που επιθυμεί να είναι και Coach, ενσωματώνει στην συμπεριφορά του όλες τις δεξιότητες του Coaching  που θέλει να δει και στους άλλους.

Εντοπίζει και αξιοποιεί τις δυνάμεις της ομάδας του.

Οι άνθρωποι εργάζονται καλύτερα, γίνονται πιο παραγωγικοί και αισιόδοξοι όταν αξιοποιούν τα θετικά τους στοιχεία. Ο ηγέτης μελετά προσεκτικά τους ανθρώπους του, εντοπίζει τα θετικά τους στοιχεία και τις δυνάμεις του χαρακτήρα τους. Στη συνέχεια τα μοιράζεται μαζί τους και ενισχύει την έκφρασή τους στον χώρο εργασίας.

Ενισχύει την δικτύωση και το κοινωνικό κεφάλαιο.

Οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί λειτουργούν καλύτερα όταν οι άνθρωποι γνωρίζονται μεταξύ τους και εμπιστεύονται ο ένας τις δυνατότητες του άλλου. Μέσα από coaching συζητήσεις ο ηγέτης ενθαρρύνει την δικτύωση και την ανάπτυξη εμπιστοσύνης τόσο εντός της ομάδας όσο και με άλλες ομάδες και τμήματα, καθώς η συνεργασία και η αξιοποίηση των πόρων είναι μια αναγκαιότητα.

Αποστασιοποιείται και αφιερώνει χρόνο για σκέψη.

Οι ρυθμοί της διοίκησης και της παραγωγής είναι εξαντλητικοί. Ο ηγέτης συχνά αφομοιώνεται από την καθημερινή επίλυση προβλημάτων και την διεκπεραίωση. Όταν όμως δεν σταματά για λίγο και να πάρει μια ανάσα, να σκεφτεί, αυξάνει τα επίπεδα του στρες. Ανάμεσα στα meetings και τις συζητήσεις πάρετε χρόνο για μια παύση, συντονιστείτε ξανά με τους στόχους σας και παρακολουθήστε την πορεία προς τα εμπρός.

Θέτει στόχους με σαφήνεια και ευελιξία.

Το coaching μαθαίνει στους leaders να θέτουν σαφείς στόχους και να έχουν ξεκάθαρες προσδοκίες από την ομάδα τους. Η στοχοθεσία ωστόσο σήμερα, γνωρίζουμε ότι είναι μια δυναμική διαδικασία και όχι κάτι στατικό. Ο Leader που ασκεί coaching στην ομάδα του, θέτει στόχους και κατά την διαδικασία της υλοποίησης παρέχει την ευελιξία στα μέλη της να αλλάξουν τον τρόπο επίτευξης ή ακόμη και να διορθώσουν τους στόχους. Το προσδοκώμενο αποτέλεσμα δεν πρέπει να γίνει μια εμμονή που απειλεί την παραγωγικότητα της ομάδας.

Ηγείται αναστοχαστικά και εφαρμόζει το coaching στον εαυτό του.

O leader που λειτουργεί ως coach, λειτουργεί αναστοχαστικά. Δηλαδή, παρατηρεί τον εαυτό του, μελετά τις δράσεις του, τον τρόπο που σκέφτεται, συμπεριφέρεται, και αξιολογεί τον εαυτό του. Εντοπίζει τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία του, αποδέχεται τα λάθη και πραγματοποιεί τις αλλαγές που απαιτούνται. Θέτει ο ίδιος στόχους για την ηγεσία και την ομάδα του και σχεδιάζει συμπεριφορές που θα συμβάλλουν στην επίτευξή τους. Κι όλα αυτά, στον δικό του, προσωπικό αναστοχασμό.

Συχνά, ενώ οι περισσότεροι ηγέτες γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, αφομοιώνονται από το στρες και τους ρυθμούς παραγωγής. Τότε, η σχέση με έναν Coach γίνεται αναγκαία και θα ενισχύσει την αυτορρύθμιση του ηγέτη, την προσοχή και την αποτελεσματικότητά του.

 

Executive Coaching Leadership Coaching career coaching