• 2016 Charalampos Petras

Καλέστε μας

210 8062954

Ωράριο Γραμματείας

Δευτ - Παρ. 10:00 - 15:00.

Στείλετε e-mail

[email protected]

Θα μας βρείτε

Π.Φάληρο & Μαρούσι, Αθήνα.

Maya Angelou: “Αν δεν σου αρέσει κάτι άλλαξε το. Αν δεν μπορείς να το αλλάξεις, άλλαξε τον τρόπο που το αντιμετωπίζεις. Μην παραπονιέσαι.»

 

Εκτός αν σου αρέσει να παραπονιέσαι! Ξυπνάς το πρωί, άλλοτε με καλή και άλλοτε με κακή διάθεση. Κάποιες μέρες δεν έχεις καν κάποια συγκεκριμένη διάθεση, έχεις αντ’ αυτού υποχρεώσεις! Υποχρεώσεις που τρέχουν και η διάθεση είναι απλά μια λεπτομέρεια, μια πολυτέλεια. Χιλιάδες σαν εσένα, μισοκοιμισμένα ζόμπι, στους δρόμους τρέχουν για να είναι στην ώρα τους κάπου…

Στους δρόμους ένταση, και αν μένεις στην Ελλάδα, καμιά φορά και παράνοια! Φτάνεις επιτέλους στη δουλειά, μια ακόμη μέρα στην αρχή της… Στοπ για ένα λεπτό! Αν βλέπεις τον εαυτό σου ανάμεσα σε αυτές τις 5 γραμμές, ίσως έχεις πιαστεί και εσύ στην παραπονο-παγίδα. Δυστυχώς, είναι συνήθεις στην Ελλάδα της «κρίσης» τέτοιες δηλώσεις. Αν δεν παραπονεθείς θα θεωρηθείς από προνομιούχος έως εξωγήινος. Μια συλλογική πτώση του ηθικού μας κατακλύζει και το παράπονο έχει γίνει όπλο για «μια καλύτερη τιμή», δικαιολογία για ξεσπάσματα σε ανυποψίαστους περαστικούς, τακτική για απαλλαγή ευθυνών.

Πάντως, συχνά οι άνθρωποι λατρεύουμε το παράπονο. Είναι αναπόσπαστο μέρος της ρουτίνας, η οποία έχει τόσα θετικά! Το πρόγραμμα επικρατεί του χάους, η ρουτίνα μας παρέχει αίσθηση ασφάλειας και σταθερότητας. Είναι το υπόβαθρο μιας ευημερίας όπου μπορούμε να αναπτυχθούμε. Ας παραδεχτούμε ότι μας εξυπηρετεί. Η ρουτίνα μας καθησυχάζει, μας κατευνάζει και συχνά μας οδηγεί σε μια γλυκιά παθητικότητα. Μπορούμε όμως ποτέ σε μια ρουτίνα να μεγαλουργήσουμε; Ευτυχώς για εμάς, όλα αυτά είναι μία ψευδαίσθηση. Μέρα με τη μέρα όλα αλλάζουν και εμείς μαζί τους, παρότι το συνειδητοποιούμε μόνο αν κοιτάξουμε μια παλιά φωτογραφία. Αν λοιπόν όλα γύρω μας αλλάζουν, τι μας εμποδίζει να προκαλέσουμε εμείς οι ίδιοι την αλλαγή; Την αλλαγή που θέλουμε! Και αν όντως θέλουμε να βελτιώσουμε κάτι στη ζωή μας, ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που θα πειράζαμε; Αυτό ήταν! Ξεκινήσαμε ήδη. Μόλις αλλάξαμε τον τρόπο που το αντιμετωπίζαμε μέχρι τώρα.

Δεν είναι όμως όλα τα παράπονα λόγος για αλλαγή.

Πολλές φορές λίγο παράπονο μας απελευθερώνει, το σημαντικό είναι να εντοπίσουμε τη λεπτή γραμμή που όταν περάσουμε αρχίζει να μας κάνει κακό. Πρόκειται για μία ξεκάθαρα αρνητική συναισθηματική κατάσταση. Γνωρίζουμε επίσης, πως κάποια παράπονα θα γίνουν συστηματικά, συχνά και από συγκεκριμένα άτομα. Όταν οι άνθρωποι βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση, θέλουν πραγματικά να βελτιώσουν την πραγματικότητα; Και το πιο σημαντικό, αναλαμβάνουν κάποια ευθύνη για να επιφέρουν αλλαγή ή περιμένουν κάποιος άλλος, κάπου αλλού να τους σώσει; Ήρθε λοιπόν η ώρα να ξεχωρίσουμε το παράπονο που είναι ανακουφιστικό ή υλικό για επεξεργασία και τελικά επιτυχία από αυτό που είναι κουτοπονηριά, άρνηση ευθυνών ή κακή διάθεση.

Κάνοντας έναν τέτοιο διαχωρισμό, οφείλουμε να εξετάζουμε κατ’ αρχάς πως εμείς παραπονιόμαστε, πότε, με τι σκοπό. Είναι απαραίτητο να απαντάμε στον εαυτό μας με ειλικρίνεια αν θέλουμε όντως να κάνουμε μια αλλαγή για το θέμα που μας απασχολεί ή το κόστος μιας τέτοιας αλλαγής είναι πολύ μεγάλο. Και μετά αξιολογώντας τα παράπονα που μας περικλείουν, ποια από αυτά αξίζει να μας επηρεάζουν και με ποιο σκοπό γίνονται. Αξίζει καθένα από αυτά να το εκλάβουμε προσωπικά; Όλα αυτά φαίνονται μικρές στιγμές, η ζωή μας όλη όμως είναι αυτό ακριβώς, πολλές μικρές στιγμές, και είναι εξαιρετικής σημασίας αν περνάμε περισσότερες από αυτές στη χαρά ή στην θλίψη. Ένα παράπονο μπορεί όντως να βελτιώσει την πραγματικότητα. Κλασσικός τρόπος είναι η διαδικασία του feedback (ανατροφοδότηση), που μας συστήθηκε από τον κόσμο τον επιχειρήσεων ήδη από την αυγή του 1900. Πρόκειται για παράπονα με καλό σκοπό και αυτό δημιουργεί αμέσως καλύτερη υποδοχή τους. Αν μπορούμε να εκτιμήσουμε το όφελος με απτό και μετρήσιμο τρόπο οι πιθανότητες εξαργυρωθεί το παράπονο μας σε θετική αλλαγή αυξάνονται. Το μυστικό για να δίνουμε feedback πραγματικά ωφέλιμο, είναι να είμαστε και εμείς ανοιχτοί να το δεχτούμε.

  • Σε προκαλώ πριν φύγεις από αυτήν τη σελίδα να σκεφτείς:
  • Ποιο είναι το πιο συχνό σου παράπονο;
  • Τι έχεις κάνει μέχρι σήμερα για να το αντιμετωπίσεις;
  • Ποια ήταν η τελευταία φορά που δοκίμασες κάτι διαφορετικό;
  • Τι θα σου κόστιζε το η λύση αυτού του προβλήματος;

Λίγα λόγια για τη Μάγια Αγγέλου

Η Μάγια Αγγέλου (Dr. Maya Angelou - γεννημένη ως Marguerite Johnson) (Σαιντ Λούις, Μισούρι, 4 Απριλίου 1928 - Winston-Salem, Βόρεια Καρολίνα, 28 Μαΐου 2014) ήταν βραβευμένη αφροαμερικανίδα ποιήτρια, πεζογράφος, ακτιβίστρια και καθηγήτρια πανεπιστημίου, η οποία ανέδειξε την εμπειρία του να είναι κανείς Αφρικανικής καταγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Θεωρείται ως μια από τις πιο σπουδαίες Αμερικανίδες ποιήτριες και συγγραφείς, ως «μια από τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές μορφές της Αμερικής κατά την τελευταία 50ετία» και ως μια από τις «μεγαλύτερες μορφές της παγκόσμιας λογοτεχνίας». Στη διάρκεια της ζωής της είχε μια ασυνήθιστη ποικιλία από εμπειρίες. Στα 9 της χρόνια βιάστηκε από το σύντροφο της μητέρας της. Όταν της αποκάλυψε το γεγονός, εκείνος οδηγήθηκε στις φυλακές, αλλά όταν αποφυλακίστηκε δολοφονήθηκε, πιθανότατα από τους θείους της. Νοιώθοντας ότι ήταν υπεύθυνη για το θάνατό του, επειδή είχε καταγγείλει το βιασμό, αποφάσισε να μην ξαναμιλήσει και παρέμεινε σιωπηλή για τα επόμενα 5 χρόνια.

Έγινε οδηγός τρόλεϊ στα 15 της, γέννησε το μοναδικό της γιο στα 16, δούλεψε ως χορεύτρια, γκαρσόνα, πόρνη και προαγωγός, ηθοποιός και τραγουδίστρια. Συνεργάστηκε με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ακολούθησε τον Νοτιοαφρικάνο μαχητή Βουσούμζι Μάκε (Vusumzi Make) στο Κάιρο (όπου απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος), συνάντησε στη Γκάνα τον αφροαμερικανό ακτιβιστή Μάλκολμ Χ και επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1965 για να δουλέψει μαζί του, αλλά αυτός δολοφονήθηκε αμέσως μετά. Το όνομά της, Μάγια, ήταν αυτό με το οποίο την αποκαλούσε ο αδελφός της όταν ήταν πολύ μικρός. Το επώνυμό της, Αγγέλου, προήλθε από τον ελληνικής καταγωγής σύζυγό της Tosh Angelos (Enistasios Angelos), το οποίο αποφάσισε να κρατήσει έπειτα από το χωρισμό τους το 1954. Το πρώτο της βιβλίο ήταν αυτοβιογραφικό με τίτλο I Know Why the Caged Bird Sings (1970) και είχε σημαντική επιτυχία. Στη συνέχεια, δημοσίευσε ποιήματα, έγραψε σενάριο ταινίας, παρουσίασε τηλεοπτική εκπομπή και εμφανίστηκε στην τηλεοπτική σειρά Ρίζες (Roots). To 1956 η Αγγέλου κυκλοφόρησε, ως τραγουδίστρια, το άλμπουμ Miss Calypso. To 1969 εξέδωσε το δίσκο The Poetry οf Maya Angelou,

Πηγή: 

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%AC%CE%B3%CE%B9%CE%B1_%CE%91%CE%B3%CE%B3%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%85

Life Coaching Personal Coaching emotional intelligence