• 2016 Charalampos Petras

Καλέστε μας

210 8062954

Ωράριο Γραμματείας

Δευτ - Παρ. 10:00 - 15:00.

Στείλετε e-mail

[email protected]

Θα μας βρείτε

Π.Φάληρο & Μαρούσι, Αθήνα.

Διλήμματα και λήψη αποφάσεων στις σχέσεις και την εργασία.

Η εξέλιξη της ζωής και η ανάπτυξη του κάθε ανθρώπου περνά μέσα από επιλογές και αποφάσεις. Το πέρασμα από μία προηγούμενη φάση της ζωής στην επόμενη, μοιάζει με ένα σταυροδρόμι που οι ίδιοι δημιουργούμε σύμφωνα με τις ιδέες, τις ανάγκες και τους στόχους μας. Τα θέματα που συχνότερα καλούμαστε να επεξεργαστούμε αφορούν τις σχέσεις και την εργασία. Διλλήματα, λοιπόν, και αποφάσεις, στον έρωτα, τις σχέσεις και την εργασία.

Υπερανάλυση εις βάρος της δράσης

Το πλέον σύνηθες φαινόμενο είναι η υπερανάλυση του προβλήματος, σε τέτοιο βαθμό που προκαλεί στασιμότητα και αναβλητικότητα. Με την υπερανάλυση το άγχος αυξάνεται και το αυξημένο άγχος με τη σειρά του, προκαλεί κι άλλη ανάλυση. Η ανάγκη για λήψη αποφάσεων με βάση τον ορθολογισμό, δηλαδή την κριτική αξιολόγηση των υπέρ και κατά και την σφαιρική ανάλυση επιχειρημάτων, καθρεφτίζει την αποσύνδεση από το βαθύτερο, αυθεντικό συναίσθημα. 

Η κατανόηση της κατάστασης συνολικά, η αξιολόγηση των εμποδίων και των συνεπειών είναι απαραίτητες διαδικασίες, ωστόσο αφορούν την υλοποίηση. Η πηγή της απόφασης δεν μπορεί παρά να είναι συναισθηματική. Είναι η αυθεντική επαφή με τις ανάγκες και τις επιθυμίες που καθοδηγεί τις αποφάσεις. Εμπιστεύομαι τα συναισθήματά μου σημαίνει ακούω αυτά που θέλουν να μου πουν, αυτά που πιθανώς να αποφεύγω να ακούσω. 

Για να υπερκεραστεί η αναβλητικότητα που προκαλεί η υπερανάλυση, προτείνονται οι μικρές δράσεις. Κινήσεις δηλαδή, συμπεριφορές και δραστηριότητες που συνδέονται με κάποια από τις αποφάσεις αλλά δεν προκαλούν μεγάλη αλλαγή στην καθημερινότητα. Αυτό, βοηθά στην εξοικείωση με την αλλαγή και κατανοείται καλύτερα τι ταιριάζει στον καθένα χωρίς να διαμορφώνει συνθήκες οριστικής αλλαγής. 

Από το πρόβλημα στο όραμα.

Πάνω στο σταυροδρόμι, η απόφαση μοιάζει με στόχο: «ποιον δρόμο να διαλέξω». Ο στόχος ωστόσο, δεν είναι απλά μια επιλογή αλλά η επιλογή αυτή να οδηγεί σε μια επιθυμητή ζωή. Ο στόχος δηλαδή, δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός. Μιας και το πρόβλημα πάντοτε είναι αρνητικό, οι άνθρωποι πολλές φορές, θέλουν απλώς να απαλλαχθούν από τη δυσφορία πιστεύοντας ότι αυτό είναι αρκετό. 

Αν όμως η λύση ενός προβλήματος περιοριστεί στην αποφυγή ή την απομάκρυνση από αυτό, τότε είναι πιθανόν να βιωθεί ένα αίσθημα κενότητας. Ότι δεν βιώνω ένα πρόβλημα δεν σημαίνει ότι ζω μια ζωή με νόημα. Επομένως, η απάντηση στα σταυροδρόμια της ζωής προκύπτει μέσα από το όραμα. Τι θέλω να ζήσω μετά, αφού επιλέξω το ένα ή το άλλο. Σε ποια ζωή οδηγούμαι; Είναι η ζωή που θέλω για μένα; 

Η απόφαση δεν είναι το τέλος, είναι η αρχή μιας προσπάθειας. 

Σε συνέχεια από το προηγούμενο. Επειδή η λήψη μιας απόφασης και η επιλογή μιας λύσης μονοπωλεί την σκέψη των ανθρώπων, συχνά θεωρείται ως το τέλος μιας διαδρομής. Στην πραγματικότητα, η απόφαση οδηγεί στην έναρξη μιας λύσης η οποία με τη σειρά της θέλει χρόνο. Οι άνθρωποι πιθανώς να αναζητήσουν μια μαγική λύτρωση ή μια εύκολη απελευθέρωση. Στην πραγματικότητα, κάθε απόφαση είναι η επιλογή μιας νέας προσπάθειας.

Επιλέγουμε ποιες μάχες θα δώσουμε, πού θα κάνουμε την προσπάθειά μας: στην μία ή την άλλη σχέση, στον γάμο ή εκτός γάμου, στην μία ή την άλλη θέση εργασίας. Η επιλογή είναι μια επιλογή μέλλοντος με διάρκεια, θετικά και αρνητικά. Δεν υπάρχει ποτέ απόλυτη λύση, η ζωή δεν τελειώνει. Αυτό που οφείλει κανείς να σκεφτεί είναι:

Πού έχει νόημα για μένα να δώσω τη μάχη μου;

Ποια επιλογή συνδέεται με τις αξίες μου για τη ζωή και τον εαυτό μου;

Ποια είναι η επιλογή που θα μου επιτρέψει να οδηγήσω τη ζωή μου στην επόμενη φάση;

Ποια μάχη θα με κάνει να νιώσω ελεύθερος, αποτελεσματικός, αυτόνομος;

Με ποια επιλογή θα νιώσω ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να ελέγχω καλύτερα τη ζωή μου;

Ποια είναι η επιλογή στην οποία θα επενδύσω κόπο, χρόνο και ψυχολογικό κεφάλαιο χωρίς να σκέφτομαι ότι κουράστηκα;

Οι σκέψεις που μοιράζομαι παραπάνω, μπορούν γενικά να αξιοποιηθούν στις αλλαγές, στα διλλήματα και στη λήψη αποφάσεων. Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει βία, κακοποίηση ή σοβαρές ψυχολογικές δυσκολίες, η προσέγγιση είναι διαφορετική. Εάν αντιμετωπίζετε υψηλό βαθμό δυσφορίας στη λήψη αποφάσεων, επισκεφθείτε συμβουλευτικά έναν ειδικό. 

Positive psychology goals decision making