• 2016 Charalampos Petras

Καλέστε μας

210 8062954

Ωράριο Γραμματείας

Δευτ - Παρ. 10:00 - 15:00.

Στείλετε e-mail

[email protected]

Θα μας βρείτε

Π.Φάληρο & Μαρούσι, Αθήνα.

 • Home
 • Άρθρα
 • Αρθρογραφία
 • Καταγράψτε τους στόχους σας για να "κρατηθείτε" στη ζωή.

Τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη της Βιωματικής Εκπαίδευσης στο Coaching

Τα τελευταία χρόνια αρκετά νέα, μικρότερα ή μεγαλύτερα προγράμματα εκπαίδευσης στο Coaching έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Ωστόσο ουσιαστική Βιωματική Εκπαίδευση προσφέρει μόνον η Athens Coaching Academy. Το Coaching είτε ως εκπαίδευση είτε ως υπηρεσία, είναι μια βιωματική εμπειρία. Χρειαζόμαστε μια άλλου τύπου εκπαίδευση που να μας καλλιεργήσει τις απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις. Τι είναι η Βιωματική Εκπαίδευση, ποιοι μπορούν να την προσφέρουν και ποια τα πλεονεκτήματά της;

Τι είναι η Βιωματική Εκπαίδευση;

Η βιωματική διαδικασία αποτελεί μια καινοτόμο πρωτοβουλία που ξεπερνά τα στενά όρια της απομνημόνευσης πληροφοριών. Η επιμόρφωση επιτυγχάνεται μέσα από μελετημένες βιωματικές ασκήσεις, παιχνίδια ρόλων και αναπαραστάσεις. Οι εκπαιδευόμενοι βιώνουν τον ρόλο και την άσκηση και στη συνέχεια στοχάζονται πάνω στην εμπειρία τους με ειδική καθοδήγηση από τον εκπαιδευτή τους. Έτσι, η γνώση αναδύεται από μέσα μας και κατακτάται εις βάθος. Με τη βιωματική εμπειρία οι συμμετέχοντες αναπτύσσουν δεξιότητες επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης που αποτελούν τη βάση για ένα ταξίδι αυτοπαρατήρησης και αυτοβελτίωσης.

Η Βιωματική εκπαίδευση δεν είναι απλώς ένα παιχνίδι ρόλων σε συνθήκες εικονικής συνεδρίας, αυτό είναι Mentoring. Η βιωματική εκπαίδευση είναι μια συνεχιζόμενη ψυχοσυναισθηματική διαδικασία που οργανώνεται συντεταγμένα σε ασκήσεις, αναπαραστάσεις και παιχνίδια ρόλων που ενεργοποιούν τις ανώτερες λειτουργίες του εγκεφάλου μας. Αποτελείται από δύο μέρη, την ίδια την άσκηση και τη συζήτηση πάνω σε αυτή. Ο αναστοχασμός πάνω στην εμπειρία αυτή είναι που ολοκληρώνει την εκπαιδευτική πράξη και οδηγεί στην κατανόηση και την επίγνωση.

Γιατί είναι σημαντική η βιωματική εκπαίδευση στο Coaching;

Το Coaching είναι μια μέθοδος που συμβαίνει εσωτερικά, αρχικά στον εκπαιδευόμενο Coach και αργότερα στον πελάτη του. Είναι ένα προσωπικό ταξίδι αυτοβελτίωσης, αυτογνωσίας και ανάπτυξης. Το βασικό εργαλείο που χρησιμοποιούμε είναι η ίδια η ανθρώπινη επικοινωνία στα πλαίσια των αρχών, της φιλοσοφίας και των τεχνικών που εφαρμόζουμε. Έτσι γίνεται κατανοητό ότι χρειαζόμαστε πρώτον, την ενεργοποίηση τέτοιων συμπεριφορών και δεύτερον, προχωρημένες δεξιότητες που θα ενισχύσουν την εξέλιξή μας.

Η βιωματική εκπαίδευση είναι η μόνη που μπορεί να προσφέρει αυτή την εμπειρία. Οι ομιλίες, οι παρουσιάσεις και η αυστηρά κατευθυντική διδασκαλία, ανήκουν στη μεθοδολογία προηγούμενων γενεών που έχουν πια ξεπεραστεί διότι δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σύγχρονου επαγγελματία και δεν περιλαμβάνουν τα τελευταία πορίσματα από την ακαδημαϊκή έρευνα.

Τα πλεονεκτήματα και οφέλη της βιωματικής μεθοδολογίας.

Εκ των πραγμάτων, γίνεται σαφές ότι η βιωματική εμπειρία είναι ο δρόμος για μια υψηλού επιπέδου επίγνωση των τεχνικών και αρχών του Life & Executive Coaching με άμεση και ταυτόχρονη εφαρμογή τους. Ιδιαίτερα, όταν αυτή η εμπειρία είναι μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση ενός έτους, όπως στο κέντρο μας, τα οφέλη πολλαπλασιάζονται. Συγκεκριμένα, κερδίζουμε:

 • Βιώνουμε οι ίδιοι το coaching ως εμπειρία αλλαγής και ανάπτυξης προτού το προσφέρουμε ως επαγγελματίες.
 • Αποκτούμε προχωρημένες δεξιότητες επικοινωνίας που είναι άκρως απαραίτητες σε μια συνεδρία.
 • Αυξάνουμε την αυτογνωσία μας και βελτιωνόμαστε ως προσωπικότητες.
 • Αυξάνουμε τη συναισθηματική και κοινωνική νοημοσύνη μας.
 • Αναπτύσσουμε στρατηγικές αντιμετώπισης προβλημάτων.
 • Διαχειριζόμαστε το επαγγελματικό στρες σε πραγματικό χρόνο.
 • Ξεκινάμε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση το έργο μας.
 • Θέτουμε τις βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξή μας.
 • Ποιοι μπορούν να προσφέρουν βιωματική εκπαίδευση;

Αυτό είναι ένα σημαντικό ερώτημα το οποίο αφορά εν γένει ποιος γίνεται εκπαιδευτής και επόπτης Coach. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου παρουσιάζονται εκπαιδευτές και διευθυντές προγράμματος χωρίς ακαδημαϊκή εκπαίδευση. Τα σεμινάρια που προσφέρονται μας μαθαίνουν το Coaching με μικρότερη ή μεγαλύτερη επιτυχία, δεν μας κάνουν εκπαιδευτές. Ιδιαίτερα, όταν χρειαζόμαστε μια βιωματική εμπειρία, οι απαιτήσεις αυξανονται. Βιωματική εκπαίδευση με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια, καθώς και εν γένει εκπαίδευση στο Coaching μπορούν και είναι σε θέση να προσφέρουν μόνο ειδικοί Ψυχολόγοι και Κοινωνικοί Επιστήμονες, που πέρα από την προαπαιτούμενη εκπαίδευση και εμπειρία στο Coaching, έχουν εκπαιδευτεί στην ψυχοθεραπεία και στις βιωματικές ασκήσεις ομάδων. Επίσης, ειδικοί της Εκπαίδευσης με εξειδίκευση στο αντικείμενο και την εκπαίδευση ενηλίκων.

Στην Athens Coaching Academy εργαζόμαστε με τις αρχές αυτές που διασφαλίζουν την ποιότητα των υπηρεσιών μας, τόσο στα προγράμματα εκπαίδευσης όσο και στη μετέπειτα υποστήριξη και εποπτεία των νέων Coaches.

 

 

 

 

 

Coach training Experiential training