Athens Coaching Institute - Κέντρο Δία Βίου Μάθησης 1. Αρ. Αδ. 2101733

Το career coaching ως επιλογή εξειδίκευσης, τι πρέπει να γνωρίζετε.

Το career coaching είναι ένας νέος ανερχόμενος ακαδημαϊκός κλάδος (discipline) αφού από το 2011 παρέχονται μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών (MSc in Career Coaching) στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σκέφτεστε να εξειδικευθείτε στο Career Coaching; Δείτε σε ποιους απευθύνεται, πόσο αποτελεσματικό είναι και τι περιλαμβάνει η εργασία ενός Career Coach!

Το career coaching είναι μια σειρά συνεργατικών συνομιλιών (collaborative conversations) με έναν κατάλληλα εκπαιδευμένο επαγγελματία που λειτουργεί με κώδικα ηθικής και δεοντολογίας. Η διαδικασία βασίζεται σε επιστημονικά τεκμηριωμένες coachingπροσεγγίσεις, εμπεριέχει θεωρίες και εργαλεία και έχει ως στόχο να οδηγήσει σε θετικό αποτέλεσμα τον πελάτη όσο αφορά τις αποφάσεις καριέρας, την εργασία  του και/ή την προσωπική πληρότητα (Yates, 2011).

Ποιο είναι το κοινό σας στο career coaching;

Οποιοσδήποτε θέλει ή είναι απαραίτητο να προβεί σε αλλαγή καριέρας/ επαγγελματική αλλαγή. Ενδεικτικά αναφέρω μερικά αιτήματα πελατών:

 • Θέλω να βελτιώσω τα επαγγελματικά μου/να κάνω κάτι καλύτερο επαγγελματικά.
 • Θέλω να αλλάξω δουλειά.
 • Θέλω να βρω δουλειά στον κλάδο μου.
 • Θέλω να αλλάξω εργασιακό περιβάλλον.
 • Θέλω να αντλώ περισσότερη ευχαρίστηση από την εργασία μου.
 • Θέλω να εργαστώ στο εξωτερικό.
 • Θέλω να κάνω μια μεγάλη επαγγελματική αλλαγή.

Ως career coaches, είναι σημαντικό να κατανοούμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πελάτες μας στη  διαδικασία επίτευξης επαγγελματικού στόχου, επίλυσης προβλήματος ή λήψης επαγγελματικής απόφασης και η ιστορία του κάθε πελάτη είναι μοναδική.  Συνοπτικά, συνήθεις δυσκολίες φαίνεται να είναι οι ακόλουθες:

Έλλειψη κινήτρου/ετοιμότητας: Ίσως οι πελάτες μας καλούνται να λάβουν επαγγελματικές αποφάσεις σε μία χρονική στιγμή που δεν έχουν επιλέξει οι ίδιοι την αλλαγή καριέρας αλλά έχει επιβληθεί από εξωτερικούς παράγοντες, π.χ. μείωση μεγέθους ή κλείσιμο εταιρείας.

Αναποφασιστικότητα: Για παράδειγμα: «Να μείνω ή να φύγω;» – Είναι σημαντικό ως coachesνα γνωρίζουμε ότι το τι ωθεί στο να μείνω ή να φύγω από ένα εργασιακό πλαίσιο βασίζεται σε περισσότερους παράγοντες από ότι είναι η φύση της εργασίας αυτή καθεαυτή.

Δυσλειτουργικοί μύθοι: Δυσκολία δράσης λόγω λανθασμένων υποθέσεων ή αρνητικών πεποιθήσεων, όπως: «Γιατί να πάρουν κάποιον σαν εμένα σε αυτή τη δουλειά;», «Τα πάω χάλια/Δεν το ‘χω καθόλου στις συνεντεύξεις», «Δε νομίζω ότι θα καταφέρω να πάρω μια τέτοια δουλειά».

Ανεπαρκής γνώση εαυτού ή/και διαθέσιμων επιλογών: Πιο σύνηθες, σε γενικές γραμμές, με νεότερους πελάτες, που δεν έχουν ακόμη μεγάλη εμπειρία ζωής. Μπορεί να υπάρχει δυσκολία άντλησης πληροφοριών από τη ζωή τους και τις συμπεριφορές τους.

Αντικρουόμενες πληροφορίες λόγω εσωτερικών  συγκρούσεων: «Δεν είμαι ευχαριστημένος εκεί που είμαι αλλά φοβάμαι να κάνω την αλλαγή». «Είμαι στο χώρο της πληροφορικής 20 χρόνια αλλά νιώθω πολύ έντονα ότι θα ήθελα να ασχοληθώ με τη διδασκαλία».

Εξωτερικές συγκρούσεις: Σύγκρουση απόψεων και αντιλήψεων με τους σημαντικούς άλλους. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχει πίεση από τους γονείς να κάνουν μια διαφορετική επιλογή ή από τον/την σύντροφο για την επίδραση που θα έχει η επιλογή καριέρας στην οικογένεια.

CV/interviewcoaching: Συχνά, κάποιος επισκέπτεται έναν careercoachγια να δει αν το βιογραφικό του σημείωμα χρειάζεται βελτιώσεις ή αν είναι κατάλληλα προετοιμασμένος για συνεντεύξεις πρόσληψης. Περισσότερες λεπτομέρειες σε επόμενο άρθρο.

 

Τα οφέλη του career coaching στην καριέρα

Μελέτες έχουν δείξει ότι το career coaching οδηγεί σε:

 • Αύξηση/βελτίωση αυτεπίγνωσης
 • Αυξημένη αποφασιστικότητα σε θέματα καριέρας
 • Καλύτερη επαγγελματική ταυτότητα
 • Mια πιο ισχυρή αίσθηση του «ποιος είμαι» μέσα στον εργασιακό χώρο
 • Μείωση ανεργίας
 • Πιο ξεκάθαρους εργασιακούς στόχους

Σύμφωνα με τις ίδιες έρευνες, μετά την coaching παρέμβαση  οι πελάτες είναι πιο πιθανό να υλοποιήσουν το πλάνο τους και δηλώνουν περισσότερο ικανοποιημένοι με την επιλογή καριέρας τους. (Whiston, S. C., Sexton, T. L., & Lasoff, D. L. ,1998).

Βιβλιογραφία

Schartz,B. (2015) Why We Work, TED Books, Simon&Schuster, UK

Whiston, S. C., Sexton, T. L., & Lasoff, D. L. (1998). Career-intervention outcome: A replication and extension of Oliver and Spokane (1988). Journal of Counseling Psychology, 45(2), 150-165.

Yates,J. (2011) Can Career Coaching Enhance Our Profession? Constructing the Future, VI. Stourbridge: Institute of Career Guidance.

Yates,J. (2014) The Career Coaching Handbook, Routledge, UK

Athens Coaching Institute - Κε.Δι.Βι.Μ.1

+ Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter